Kaczka - trzy szybkie przepisy

Survival kuchenny


   Wypada na początek zaznaczyć, że kaczka szybką potrawą nie jest, to znaczy w 20 minut nie da się zrobić przyzwoitej kaczki, niemniej jednak poniższe przepisy są stosunkowo szybkie i bardzo proste.


   Kaczkę można przyrządzić bazując na dwóch koncepcjach – bardziej czasochłonna jest kaczka pieczona w całości, szybsze (i łatwiejsze do podania) są piersi kaczki. Odradzam kupowanie nóżek, bo kacze nóżki – w przeciwieństwie do kurczakowych – są małe, tłuste i nie tak smaczne jak piersi.

Kaczka w całości z jabłkami

   Jeżeli decydujemy się przyrządzić całą kaczkę, powinniśmy zaopatrzyć się w dość sporą brytfannę i nożyce do drobiu, tak, aby delikwentkę móc później ładnie podzielić na porcje. Generalnie rzecz ujmując potrzebować będziemy 1 kaczkę na 4 osoby przy założeniu, że na obiad podane zostanie jeszcze jedno danie (np. zupa czy przystawka).
Lepiej jest kupić kaczkę mrożoną, gdyż szybciej się piecze.

   Oprócz kaczki i "narzędzi" potrzebować będziemy już bardzo niewiele:
4 - 6 jabłek (absolutnie nie nadają się sztuczne zielone jabłuszka, najlepsza jest któraś z twardych winnych polskich odmian),
2 łyżki oleju,
mnóstwo majeranku
sól

   Najpierw trzeba dobrze oczyścić kaczkę i ewentualnie wyjąć jej ze środka woreczek z podrobami. Oczyszczenie kaczki nie polega, niestety, tylko na jej dokładnym umyciu, proponuję jeszcze usunąć resztki piór – kaczki sprzedawane w sklepach są przeważnie niedokładnie oskubane i w skórze zostają kawałki lotek. Trzeba je usunąć, jako narzędzie dobrze sprawdza się specjalnie w tym celu nabyta pęseta.
Po oczyszczeniu, kaczkę wewnątrz i na zewnątrz dokładnie nacieramy solą i majerankiem i odkładamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do około 180°C. Przygotowujemy jabłka: obieramy je ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości. Środek kaczki wypełniamy jabłkami przesypanymi majerankiem, resztę jabłek zostawiamy na później. Na dno brytfanny wlewamy odrobinę oleju i wkładamy kaczkę. Nie ma sensu wlewać zbyt dużo oleju, gdyż kaczka jest ptakiem dość tłustym, więc do jej upieczenia wystarcza tłuszcz, który się wytopi. Można razem z kaczką włożyć do piekarnika małe żaroodporne naczynie wypełnione wodą – sprawi, że ptak nie będzie wysychał.
Kaczkę standardowych rozmiarów pieczemy około 1,5 do 2 godzin, polewając wytopionym tłuszczem.
Około pół godziny przed końcem pieczenia wkładamy resztę jabłek, tak, aby kawałki zdążyły się upiec, ale żeby się nie rozpadły – tutaj sukces w dużej mierze zależy od gatunku jabłek, więc nawet, jeżeli zbyt rozmiękną – trudno, i tak będą smakowite.

   Kaczkę wyjmujemy, dzielimy na porcje. Podajemy z upieczonymi jabłkami, ziemniakami (ja najbardziej lubię ziemniaki opiekane, ale dobre będzie też purée) i surówką (np. kwaszona biała kapusta na zimno z cebulką, czerwona kapusta czy surówka z marynowanych buraków). Oczywiście, tradycyjnie do kaczki pasuje czerwone ciężkie wino, ale można podać również piwo.



Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

   Przygotowanie piersi kaczych jest łatwiejsze (nie trzeba wyciągać resztek piór) i szybsze (krótszy czas pieczenia), niż przygotowanie kaczki w całości.
Na jedną osobę będziemy potrzebować 1 większą lub (jeżeli biesiadnik posiada duże możliwości w zakresie ilości spożywanego jedzenia) 2 mniejsze piersi kacze.
Oprócz tego:
2 łyżki oleju,
sól,
majeranek,
po 1 jabłku na osobę,
pół słoiczka żurawiny (polecam żurawinę do mięs firmy Łowicz, oprócz kaczki świetnie pasuje też do pasztetów czy grillowanych serów pleśniowych).

Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, odkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na dość mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza od strony ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180°C piekarnika. Piersi będą się piekły około 40 minut do godziny.
W międzyczasie jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne – tak, aby powstało wgłębienie, a całość miała kształt miseczki (do wycinania gniazd nasiennych dobrze nadaje się łyżka do wycinania kulek z melona). We wgłębienie w połówkach jabłek wkładamy "z górką" żurawinę i układamy je wokół kaczki, w tym samym naczyniu. Jabłka potrzebują około pół godziny, aby się upiec.

Piersi kaczki podajemy tak, jak kaczkę pieczoną w całości.

Kacze piersi z pomarańczami

Kacze piersi można również przyrządzić z pomarańczami. Oprócz mięsa potrzebować będziemy:
2-3 pomarańcze,
2 łyżki oleju,
sól
i ewentualnie likier pomarańczowy lub, nie tak słodką, nalewkę pomarańczową.

Piersi kaczki należy naciąć jak w przepisie na piersi kaczki z jabłkami, natrzeć solą i zamarynować przez kilka godzin w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy. Pozostałe pomarańcze – po bardzo dokładnym wyszorowaniu – należy pokroić na plasterki.

Po wyjęciu z marynaty i osuszeniu papierowym ręcznikiem, piersi trzeba mocno obsmażyć na oleju (ogień powinien być raczej średni, a obsmażanie potrwa około pół godziny, więc na zbyt dużym ogniu mięso mogłoby się przypalić). Po tym czasie mięso podlewamy marynatą i ewentualnie likierem i dusimy około 40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy plastry pomarańczy. Jeżeli sos zbytnio wyparuje, można uzupełnić go wodą lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Gdy kaczka jest już gotowa, wyciągamy ją i plastry pomarańczy z sosu, który jeszcze przez chwilę gotujemy, tak aby nieco zgęstniał.
Piersi kaczki kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z plasterkami pomarańczy i ziemniakami albo z ryżem.

   I jeszcze rada, co zrobić, gdy apetyty biesiadników nie są jednak tak duże jak przypuszczaliśmy i zostanie nam trochę kaczego mięsa. Można podać je w postaci sałatki z mieszanymi sałatami (o intensywnym smaku, lodowa nie będzie pasować, ale dębolistna albo lollo rosso owszem):

Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy sosem z miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek (można kapnąć też odrobinę oleju z pestek dyni). Na sałacie układamy pokrojoną na kawałki kaczkę, jeżeli zostały również kawałki jabłka lub pomarańczy, także możemy dodać je do sałatki. Taką sałatkę wzbogacić można również serem pleśniowym niebieskim albo typu camembert, które dobrze komponują się z kaczym mięsem i słodkawym sosem. I już mamy, tak modną dziś, sałatkę w stylu fusion.


Kolaż: summa/pinezka.pl (na bazie zdjęcia autorstwa giezika)


Komentarze (24)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt

Wydawcą magazynu Pinezka.pl jest Stowarzyszenie Pinezka.
 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl