Żółty pył, piekielna woń


    Po gwałtownej, wiosennej ulewie, w kałużach na ulicy pełno było żółtawego pyłu. Przechodnie przyglądali mu się z niepokojem:
    - Pani popatrzy, czym nas trują! Tyle siarki w deszczu było!
    Media szybko uspokajały opinię publiczną, że to tylko pyłki kwitnących akurat drzew. A siarka? Unosiła się w powietrzu, niewidoczna dla ludzkich oczu pod postacią dwutlenku...

czytaj dalej…
 

Wyciąg z zielonej herbaty

fot. ash/pinezka.pl



    Herbata jest najpopularniejszym, oprócz wody, napojem na świecie. Od kiedy zielona herbata stała się łatwo dostępna, często pijemy ją, zamiast znanej nam od lat herbaty czarnej. Oprócz orzeźwiającego, cierpkiego smaku i jasnego koloru, co jeszcze odróżnia zieloną herbatę od czarnej?

czytaj dalej…
 

Jak jeść, żeby żyć

   Na zakupy chodzę zawsze najedzona. Pół koszyka to sałata, szpinak, pomidory i inne roślinki.
    Zastępuję kartofle kalafiorem. Jeżeli do kalafiora dodam sera, będzie smakował jak ziemniaczki, ale nie podniesie mi poziomu insuliny (podwyższony powoduje napady apetytu i w rezultacie tycie). Kupię różne zioła w doniczkach. Będę robić sałatki i dodam do nich np. jajka na twardo, boczek lub ser, bo bez białka nie mogę żyć. Nie jestem gryzoniem.

czytaj dalej…
 

Z pamiętnika fizyka kwantowego (4)




    Wróciłem do domu zmęczony. W kuchni syf. Znowu. Chyba mnie ze cztery dni nie było. Przygotowałem sobie zupę kwarkowo-gluonową z torebki. Spać.


Ilustracja: spinelli 

czytaj dalej…
 

Wolne żarty...



   Teza, że półkule mózgu, choć anatomicznie bardzo podobne, mają różną specjalizację funkcjonalną (szczególnie w zakresie tworzenia i rozumienia języka) jest jedną z najbardziej intrygujących w badaniach funkcji mózgu. Lingwiści wiedzą, że w drugiej połowie XIX wieku dwóch lekarzy, Broca i Wernicke, zdefiniowało obszary w mózgu odpowiedzialne za komunikację słowną.

czytaj dalej…
 

Sprawa teflonu - raport ze śledztwa dziennikarskiego

fot. Aleksandra Bartelska

    W lutowym numerze pinezki.pl, w artykule Pokarm dla ciała i duszy - Feng Shui w kuchni Jolanta Ordon Ziemlanski stwierdza, powołując się na publikację Besser leben mit Feng Shui autorstwa H. Meyer i G. Sator: "Teflonowe patelnie, po przegrzaniu, mogą wydzielać trujące opary".

    Stwierdzenie to wzbudziło niepokój w gronie Redaktor, nagminnie używających teflonowych naczyń. Zanim jednak wyrzuciłyśmy nasze patelnie za okno, podjęłyśmy decyzję o przeprowadzeniu śledztwa dziennikarskiego w sprawie zagrożenia, jakie teflon może stwarzać dla zdrowia. Zespół śledczy w osobach wyżej podpisanych, uzbrojony w wyszukiwarki wyruszył w gąszcz Internetu w poszukiwaniu śladów toksyczności teflonu.

czytaj dalej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl