Toksyczna rtęć



    Nazywana jest żywym srebrem, ma piękną, srebrzystobiałą barwę, metaliczny połysk. Gdy rozbijemy termometr, toczy się we wszystkie strony w postaci małych, błyszczących kuleczek. I jest śmiertelną trucizną.

czytaj dalej…
 

Fale wokół nas

Fale wokół nas


    Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z faktu, że promieniowanie elektromagnetyczne otacza nas wszędzie, gdziekolwiek się znajdujemy. Do jego źródeł należą stacje i linie energetyczne, radiowe i telewizyjne centra nadawcze, radiostacje amatorskie, stacje bazowe telefonii komórkowej, urządzenia radionawigacji i radiolokacji, urządzenia przemysłowe, a także przedmioty codziennego użytku, np. telefony komórkowe.

czytaj dalej…
 

Dlaczego jogurt, a nie mleko?

fot. Aleksandra Bartelska


   Czym, oprócz smaku, tak naprawdę różni się jogurt od mleka? Zawartość poszczególnych składników odżywczych w jogurcie jest zmieniona dzięki bakteriom w nim obecnym. Bakterie wymagają, np. do wzrostu witaminy B12, zatem jogurt ją traci w miarę fermentacji, za to S. thermophilus oraz Bifidobacteria wytwarzają pochodne kwasu foliowego (chociaż Lactobacilli go zużywają, dlatego proporcje różnych szczepów bakterii są istotne dla końcowej wartości odżywczej jogurtu).

czytaj dalej…
 

Korzyści ze snu

Korzyści ze snu

    Dzięki wysiłkom badaczy nie musimy już szukać usprawiedliwienia dla zbyt późnego rannego wstawania czy poobiedniej drzemki. Dziwne zachowania istot ziemskich, które - w żarcie Richarda Feynmana - intrygowałyby niezmiernie przybyszy z kosmosu tym, że gdy się ściemnia, wkładają sobie do otworów w górnej części ciała patyczki z włosiem i wytwarzają pianę, po czym na jedną trzecią doby zapadają w bezczynne odrętwienie, są już częściowo wyjaśnione.

czytaj dalej…
 

Z ołowiem przez wieki

Z ołowiem przez wieki

 
    Jedną z niebezpiecznych toksyn występujących w otaczającym nas środowisku jest ołów. Należy on do grupy metali ciężkich, których pozytywna rola w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka nie jest znana. Przy tym towarzyszy on ludziom od zawsze. Już w organizmie człowieka pierwotnego stwierdzono występowanie niewielkich ilości tego pierwiastka, a w kolejnych stuleciach... być może decydował on o upadku całych cywilizacji?

czytaj dalej…
 

Usprawiedliwienie deseru


    Ochota na deser, zwłaszcza, jeśli nie chcemy przytyć, musi być przynajmniej jakoś uzasadniona. Różne słodycze przyciągają oprócz konsumentów, także naukowców (pewnie też należą oni do grupy lubiącej przegryźć coś słodkiego?), którzy chcą dociec przyczyn tego słodkiego pędu.

czytaj dalej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl