Chilijskie wina

MerlotNa dystansie ponad 1000 km między IV regionem de Coquimbo, a IX de la Araucania tysiące hektarów łagodnych stoków i słonecznych dolin wyściełanych jest malowniczymi połaciami winnic. To właśnie tutaj miliony winorośli znalazło idealne warunki, aby każdego roku na nowo obrastać zdrowymi i dorodnymi owocami, z których od pięciu wieków wyrabia się wyborne i coraz bardziej doceniane w świecie wino. Mimo to przeciętny Chilijczyk wie o winie tyle co przeciętny Polak o Chile. Czyli niewiele.

czytaj dalej…
 

Wino - moja pasja


Do najbardziej znanych szczepów, z których wytwarza się wina białe należą: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pino Gris czy Riesling. Z gron takich szczepów jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir czy Syrah (Shiraz) powstaje najczęściej wino czerwone. W większości regionów starego winiarskiego świata winiarze uprawiają także swoje rodzime, endemiczne szczepy, z których wytwarzają niejednokrotnie wyśmienite wina.

czytaj dalej…
 

Święta po szwedzku



Lubię święta Bożego Narodzenia. 
To jasne – stwierdził Lasse – wszyscy je lubią.*
 

Szwedzkie dzieci mają wiele powodów, by lubić Boże Narodzenie: radosna atmosfera, atrakcyjne dekoracje, prezenty i wspaniałe świąteczne potrawy. 

czytaj dalej…
 

Co wypada zjeść w kościele


czyli historia candy cane

   W siedemnastym wieku istniał już prekursor dzisiejszych biało-czerwonych laseczek. Pierwowzorem były dużo skromniejsze białe cukrowe pałeczki. Ponoć odpowiedzialnym za zmianę kształtu był opiekun chóru ze słynnej Katedry Św. Piotra i Najświętszej Marii Panny w Kolonii, który w 1670 roku rozdał cukierki dzieciom biorącym udział w żywych szopkach, by zajęte pałaszowaniem smakołyku, siedziały cicho w czasie długich ceremonii.

czytaj dalej…
 

Pinezka i fabryka czekolady


   Istnienie czekoladoholizmu, czyli uzależnienia od czekolady, jest poddawane przez naukowców w wątpliwość. Może zamiast badać procentową zawartość w czekoladzie kofeiny, teobrominy, anandamidu i innych substancji uzależniających, uczeni powinni uważniej przyjrzeć się zwiedzającym fabrykę czekolady?

czytaj dalej…
 

Kraj Saary


    Stary dowcip mówi, że jeśli się chce, by z nieba zamiast deszczu padały frytki, należy spuścić bombę atomową na Wielkopolskę. Przetłumaczony na niemiecki, dowcip nadal śmieszy – pod warunkiem, że Wielkopolskę zamienimy na kraj Saary. Tutaj też trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemnego jabłka, zresztą – narodową potrawą tubylców jest Dibbelabbes, rodzaj gigantycznego placka ziemniaczanego.

czytaj dalej…
 

Kuchnia chilijska



   Jeśli ktoś liznął choć trochę kuchennych umiejętności, znajdzie tutaj wszystko. Wspaniałe ryby (od łososia po wieloryba ;) – tubylcom ryby... śmierdzą!), owoce morza (machas z parmezanem – rozkosz dla podniebienia), dorodne warzywa i owoce (również te dla nas egzotyczne), argentyńska wołowina, drób, cudowny miód, mleko (ale już nie sery, choć ostatnio wypatrzyłam bardzo dobry... z Urugwaju), migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, przyprawy – u nas prawie nieosiągalne, tutaj śmiesznie tanie (np. szafran).

czytaj dalej…
 

Najlepszy hot pot na świecie

hot-pot, fot. Beata Szczechura

   Tydzień temu zadzwonił do nas Hong Liang: – Przyjeżdżam do Chongqing i zabieram was na najlepszy hot pot w mieście! Spotkajmy się w sobotę po południu. Wypijemy herbatę, porozmawiamy. Stolik zarezerwuję na piątą.

czytaj dalej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl