Dinner for one

    Akcja rozgrywa się w domu Miss Sophie w ostatni dzień roku, kiedy to starsza pani obchodzi swoje 90. urodziny. Nie pierwszy raz zresztą, bowiem "proceder" urodzinowy powtarza się co roku. Na uroczysty obiad zaproszeni są jedynie jej dosyć bliscy trzej przyjaciele.
    Ponieważ czas leci, a z nim panna Zofia, i to w przeszłość bez pamięci, jubilatka nie zdaje sobie sprawy z tego, że znajomi dżentelmeni już dawno pożegnali ten padół.

    Miss Sophie i jej lokaj James to starzy, nieodłączni przyjaciele niemieckiej publiczności telewizyjnej od ponad 40 lat. 8 marca 1963 niemiecka telewizja po raz pierwszy emitowała tę krótką, dwudziestominutową scenkę rodzajową w iście angielskim stylu dobrego, starego skeczu, a po pewnym czasie stała się ona noworocznym hitem.  Mianowanie jej jednym z najczęściej oglądanych filmów telewizyjnych na świecie na pewno nie byłoby wielką przesadą. Film emitowany był ponad 230 razy, a w roku 1988 został wpisany do Księgi Rekordów Guinessa.

    Od 1972 roku film można zobaczyć tradycyjnie w ostatni dzień roku na niemalże każdym kanale telewizyjnym. Do znudzenia. Ale czy komedia może faktycznie nudzić? Widocznie nie, skoro za każdym razem jest ciepło przyjmowana przez rozentuzjazmowaną niemiecką publiczność, która ogląda ją już od lat.

    Akcja rozgrywa się w domu Miss Sophie w ostatni dzień roku, kiedy to starsza pani obchodzi swoje 90. urodziny. Nie pierwszy raz zresztą, bowiem "proceder" urodzinowy powtarza się co roku. Na uroczysty obiad zaproszeni są dość bliscy przyjaciele panny Zofii: Admirał von Schneider, Mr. Pommeroy, Sir Toby i Mr. Winterbottom. 

    Ponieważ czas leci, a z nim panna Zofia, i to w przeszłość bez pamięci, jubilatka nie zdaje sobie sprawy z tego, że znajomi dżentelmeni już dawno pożegnali ten padół. Jedynym żyjącym, oprócz niej, jest jej równie leciwy lokaj James, który zrobiłby wszystko, by zadowolić swoją panią. Dlatego też utrzymuje ją w przekonaniu, że zaproszeni goście nadal przychodzą, wcielając się w każdego z nich i prowadząc w ten sposób miłą, wieczorową konwersację przy suto zastawionym stole. 

    Urodzinowe party przebiega wyśmienicie, czterej goście, a w zasadzie lokaj James, są doskonałymi towarzyszami rozmowy i, jak się okazuje, kieliszka... Słowa i nogi zaczynają się plątać, im późniejsza pora, tym zabawniejsze dialogi. Ważnym elementem komedii jest skóra tygrysa z głową tegoż, o którą James potyka się wdzięcznie i bez ustanku, podając do stołu trunki i pożywienie.

    Fenomenem pozostaje fakt, że choć ta krótka komedia sytuacyjna jest z pochodzenia angielska, w Anglii prawie wcale nie jest znana, a jeśli już, to zupełnie niedoceniona. W przeciwieństwie do Niemiec. W tym kraju to już niemalże narodowa niepisana tradycja noworoczna...*

    Ważnym elementem Dinner for one, albo 90. urodziny (bo taki jest oficjalny tytuł komedii) jest oczywiście "dinner" czyli... jedzenie. Menu składa się z czterech wytwornych dań i różnych rodzajów alkoholi, co jest najważniejszym punktem filmu, jak przekonujemy się, oglądając potykającego się o głowę tygrysa Jamesa. Oto, czym raczyła się Miss Sophie i jej czterech uroczych gości (objętość żołądka Jamesa trochę mnie przeraża!) w sylwestrowy wieczór: 


Danie I: zupa Milligatawny


Składniki:

0,75 l mocnego rosołu
0,1 l wytrawnego rieslinga
0,1 l płynnej śmietany
60 ml mleka kokosowego
20 ml Porto
4 małe szalotki
30 g obranych marchewek
50 g białej części pora
30 g mango, tyleż ananasa
60 g curry
10 g imbiru
sól, biały pieprz świeżo zmielony, szczypta cukru
30 ml oleju

Na gorącym oleju podsmażyć lekko marchewkę, pora, szalotki, dodać owoce i curry, dopełnić rosołem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać riesling, Porto, mleko kokosowe oraz śmietanę i po wymieszaniu rozdrobnić w malakserze. Zmiksowaną zupę przecedzić przez sito i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę można podawać posypaną wiórkami kokosowymi.

UWAGA: nie zapomnieć o płynnym poczęstunku, w wypadku dania pierwszego: SHERRY EXTRA DRY!!!
 

Danie II: Wątłusz srebrzysty (dorsz) z morza północnego (myślę, że nada się też inna ryba...)
 
Składniki rosołu rybnego:

1 kg rybich głów
30 g natki selera
50 g marchewki
60 g pora
60 g szalotek
0,2 l białego wina
1 cytryna albo limonka bez skórki
troche trybuli, pietruszki, pieczarek i tymianku, mały liść laurowy, 1 goździk
5 g soli morskiej, trochę pieprzu i kawałeczek ząbka czosnku
1-2 l wody

Rybie głowy wypłukać, osuszyć. Oczyszczone jarzyny pokroić w kostkę i lekko poddusić na oleju. Dodać głowy rybie, krótko podsmażyć, gasząc białym winem. Następnie dolać zimnej wody i zagotować. Podczas gotowania zebrać z powierzchni, wypływające na wierzch, rosołowe "farfocle". Gdy rosół gotowy, odcedzić go i wystudzić.

Następnie przygotowujemy rybę:

600 g rybich filetów
litr rosołu rybnego
1 limonka
sól

Składniki sosu musztardowego:

80 g musztardy
80 g masła
80 ml rosołu rybnego
pieprz biały, sól do smaku

Filety przyprawić solą i sokiem z limonki, włożyć do rosołu rybnego i przez 10 minut gotować, żeby doszły. Następnie przyrządzamy sos musztardowy z wyżej wymienionych składników, mieszając je i doprawiając. Gotową rybę wyjąć z rosołu i odcedzić. Podawać na talerzach z sosem musztardowym, a jako napitek serwować BIAŁE WINO!!!


Danie III - piersi kurczaka
(nie jednego, zapewne wielu)

Składniki:

4 piersi z kurczaka
żółta cukinia
2 marchewki
1 por
100 g masła ziołowego
50 g masła zwykłego
100 ml białego wina
50 ml oleju
sól, pieprz biały, trochę cukru

Piersi kurczaka (nie drobnego!:)) naciąć z boku, wysmarować od środka masłem czosnkowym, posolić i popieprzyć. Przysmażyć na oleju od strony pokrytej skórą, a następnie piec w piekarniku w 180-200°C około 8-10 minut, w zależności od wielkości mięsa. Jarzyny pokroić w paski, przysmażyć na maśle, zgasić białym winem, przykryć i pozwolić im się kilka minut leciutko dusić. Doprawić i podawać z gotowymi piersiami. I znów nie zapominamy o toaście: tym razem SZAMPAN!!! Prawdziwy poproszę!


Danie IV i ostatnie: orientalna sałatka owocowa


Skladniki:

1 pomarańcza
2 mandarynki
1 grejpfrut
6 daktyli
1 jabłko
3 figi
1 gruszka
8 białych winogron
6 orzechów włoskich
30 g miodu
8 pistacji
listek melisy cytrynowej

Pomarańcze, mandarynki i grejpfruta obrać, pozbawić białego naskórka, podzielić na kawałki. Daktyle, jabłka, figi i gruszkę pokroić na części tej samej wielkości, co poprzednie owoce. Winogrona przekroić na pół, wszystko wymieszać, odstawić na 10 minut, żeby sałatka "doszła" tudzież "przeszła" (zapewne samą sobą w smaku). Gotowe!

Teraz pijemy PORTO... jeśli dotarliśmy do końca, jeśli nogi, ręce i język nie odmawiają posłuszeństwa…
 
DO SIEGO ROKU!!!


* Raczej jako ciekawostkę podajemy godziny nadawania Dinner for one... w sylwestra. A może niektórzy nasi czytelnicy zdążą go jeszcze obejrzeć 1 stycznia po północy?:

Bayerischer Rundfunk: 19.00 i 00.05
Südwestrundfunk: 19.25 i 22.55
Westdeutscher Rundfunk: 17.20 i 18.50 oraz 21.45 i 1.30
Hessischer Rundfunk: 19.10 i 00.10
Mitteldeutscher Rundfunk: 19.00 i 00.10
Norddeutscher Rundfunk: 13.15, 15.50, 18.00, 19.40 i 00.10
RBB: 19.05
Kinderkanal: 17.45
ORF 1: 23.45



Komentarze (1)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl