Marcowe szaleństwo mniszkowe, czyli moc mlecza


czyli moc mlecza



  Pójdźmy gdzieś z dala od ulic, samochodów i spalin. Jedną z pierwszych wiosennych roślin jest mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Ten chwast, będący zmorą ogrodników, rosnący pod każdym płotem, to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów.


   Wiosna, wiosna! Śniegi i mrozy precz! Także i w naszej kuchni wiosennie powinno być. Zimą chętnie zjadamy wszelkie zawiesiste, treściwe zupy, pieczenie z kluskami i sosami, czyli wszystko, co miło rozgrzewa żołądki. Wiosną, gdy świat wokół zaczyna budzić się do życia po zimowej ospałości, również nasza kuchnia zmienia oblicze. Tęsknimy za zielonością na talerzu, a sklepy w tym czasie oferują nam wszelkie nowalijki po niebotycznych cenach. Zamiast więc oskubywać nasze portfele do cna na szklarniowe jarzyny, wybierzmy się na wiosenny spacer i zafundujmy sobie za darmo wspaniałą dawkę witamin na talerzu.

   Pójdźmy gdzieś z dala od ulic, samochodów i spalin. Jedną z pierwszych wiosennych roślin jest mniszek lekarski, czyli popularny mlecz. Ten chwast, będący zmorą ogrodników, rosnący pod każdym płotem, to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Zawiera również kwas foliowy, pomocny w walce z anemią. Pomaga w przewlekłych chorobach wątroby, rozpuszczaniu kamieni żółciowych, w walce z wypryskami, wspomaga przemianę materii, jest pomocny przy astmie i problemach z oskrzelami. Jadalny jest od kwiatka po korzenie. Należy tylko sprawdzić, czy nie jesteśmy na niego uczuleni. Pierwsze pojawiają się zielone listki, później żółte kwiatki. I takie właśnie pierwsze roślinki są najcenniejsze. Nazbierajmy duży pęk wraz z korzeniami i możemy wyczarowywać w naszej kuchni cuda.

Różowa surówka witaminowa

Składniki:
duże jabłko, starte
2-3 marchewki, utarte
garść posiekanej białej kapusty
kilka rzodkiewek
ogórek zielony, ewentualnie korniszon
garść liści mniszka, posiekanych

Wymieszać wszystko, dodając sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżeczki miodu, łyżkę dobrej oliwy, mały kubek jogurtu naturalnego i łyżeczkę ćwikły z chrzanem.
Listki mniszka są nieco gorzkawe, co niweluje tu miód, a ćwikła nadaje surówce śliczny, różowy kolor. Mieszamy wszystko razem, odstawiamy na chwilę, by smaki się "przegryzły" i zjadamy, np. z pajdą pełnoziarnistego chleba.

"Miód" mniszkowy

miod mniszkowy   Jest to wspaniała namiastka miodu, pełna witamin i nie ustępująca smakiem ani kolorem temu prawdziwemu.

   Nazbierajmy 250 kwiatków – same główki. Wbrew pozorom, wcale tak długo to nie trwa, szczególnie, gdy pomogą nam dzieci. Należy zrobić to w suche przedpołudnie. Kwiatków nie wolno myć.
   Po powrocie do domu trzeba na kilkanaście minut rozłożyć kwiatki na białym papierze, by pozbyć się ewentualnych mieszkańców w postaci małych robaczków. Gdy tę część pracy mamy już za sobą, wrzucamy kwiatki do garnka, wlewamy pół litra zimnej wody, dodajemy cytrynę (nie pryskaną) wymytą, pokrojoną wraz ze skórką. Wygniatamy lekko i odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia przecieramy całość przez gęste sito – uważając, by drobinki płatków nie dostały się do garnka. Do owego soku dodajemy pół kilograma cukru i gotujemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia gotujemy dalej, aż do uzyskania syropu o konsystencji miodu. Nie może być zbyt rzadki, bo będzie fermentować, ani zbyt gęsty, bo się skrystalizuje. Gotowy wlewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Napój mniszkowy

   Garść korzeni należy oczyścić z ziemi, wypłukać i wysuszyć tak, by dało się zmielić. Można mielić w zwykłym młynku do kawy lub w mikserze. Gotowy susz przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Możemy przygotować sobie "kawę" mniszkową zagotowując kilka łyżeczek suszu i pół litra wody, dodając szczyptę kardamonu. Po zagotowaniu należy odstawić na chwilę, przecedzić i posłodzić np. łyżeczką miodu.


   I tak nasz niedoceniony mniszek może być podstawą pysznego, wiosennego śniadania. Grzanka z mniszkowym "miodem", surówka z mniszkiem i mniszkowa "kawa".

   Miłych spacerów i smacznego życzy autorka.


Zdjęcia: Jolanta Ordon Ziemlanski
Zdjęcie mniszka z Wikimedia Commons


{jos_sb_discuss:14} 

Komentarze (4)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl