Kluchy fettuchy

Szkoła Makutry


   Uprzedzam lojalnie – jak wszystkie kluchy i kluski baaardzo kaloryczne i niedietetyczne. Jeśli więc ktoś akurat się odchudza, niech nie zagląda, żeby na mnie nie było, jak parę centymetrów w talii przybędzie po ewentualnym wykorzystaniu przepisu.

   Nie jest to żadne odkrycie kulinarne – ot, nadziewane kluski. Coś pomiędzy śląskimi, pyzami badź gnocchi. A ponieważ nie "podpadają" pod żaden klasyczny przepis, nazwaliśmy je "fettuchy" – po niemieckuFett znaczy tłuszcz. A tłuściutkie to one są.

Potrzebne nam będzie:
1 kg mączystych ziemniaków
1 jajko
garść mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny

Na farsz:
Tu dodajęZwiebelmettwurst (w Polsce można zastąpić metką), do której dodamy drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.

Do okraszenia:

cebula, boczek, sos sojowy (lub maggi w płynie).

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, gnieciemy, dodajemy resztę składników. Odstawiamy na chwilę, by mąka napęczniała, a kasza manna wchłonęła wilgoć z ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz łącząc metkę, cebulę, sól, pieprz i ewentualnie jajko, jeśli masa jest za sucha.
Z ciasta formujemy placuszki, nadziewamy farszem, robimy podłużne kluchy i wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy chwilę i odcedzamy. Wrzucamy nasze kluchy na patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy boczek z cebulą, i skrapiamy sosem sojowym.

   Kluchy gotowe. Aby zniwelować nieco te tłustości możemy zrobić do nich surówkę, np. taką: pół główki kapusty pekińskiej poszatkowanej, 2 pomidory pokrojone w cząstki, kulka mozarelli pokrojona w kostkę, sól, pieprz, sok cytrynowy, dobra oliwa i zioła. Prosta i pyszna.

   A po zjedzeniu klusek wybierzmy się na wiosenny spacer, to może uda nam się spalić nadmiar kalorii.


Zdjęcie autory

{jos_sb_discuss:14} 

Komentarze (0)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl