Hamburger po lustracji

Przepisy Pinezki

czyli najlepsze hamburgery świata

fot. Kinga Doris 
   Hamburgery nie cieszą się dobrą sławą. W naszej podświadomości znalazły się na liście, która zaczyna się od "azbest" a kończy na "żywność modyfikowana genetycznie". Hamburgerom obrywa się nawet w środkach masowego przekazu, stały się symbolem złego odżywiania i braku kultury kulinarnej. A hamburger to przecież nic innego, jak mielony rostbef z grilla, świeże warzywa, sos, a dla głodomorów dodatkowo bułeczka czy dwie kromki chleba. Więc w czym problem? 

   Problem tkwi w tym, że hamburger nigdy nie był w Polsce uważany za domowy obiad, tak jak kotlet mielony czy klopsiki. Hamburger przywędrował do Polski wraz z kulturą masową, odziany w gąbczastą pseudobułkę, polany sosem opartym na syropie skrobiowym, a po drodze zgubił tradycyjne domowe dodatki.

   Pod koniec lat osiemdziesiątych zapomniany hamburger przeżył swoisty renesans. Najsłynniejsze restauracje Stanów Zjednoczonych zaczęły prześcigać się w przepisach na najlepszego hamburgera. Poniżej znajdziecie kilka z nich. Może i w Polsce obejmie go amnestia.


Najdroższy hamburger

   Przepis ten powstał w Nowym Jorku w latach osiemdziesiątych. Oryginalnie hamburgera podawano z foie gras, ale poniższa tańsza wersja jest równie smaczna.

⅓ kg mielonego rostbefu
2 żółtka
siekana młoda zielona cebulka
sól i pieprz do smaku

śmietana (około ⅓ szklanki)
chrzan tarty do smaku
musztarda Dijon
ogórek kiszony (najlepiej małosolny) pokrojony w plastry
czerwona cebula
masło
ocet balsamiczny
cukier
sałata
kilka kromek wiejskiego chleba

fot. Kinga Doris

Wymieszaj pierwsze cztery składniki, uformuj hamburgery i upiecz na grillu. Kromki chleba zapiecz w piekarniku. Cebulę usmaż na maśle, zalej octem balsamicznym i zredukuj. Otrzymasz marmoladę cebulową. Wymieszaj śmietanę (niezagęszczaną mąką) z chrzanem. Kromkę chleba posmaruj musztardą Dijon, połóż na niej hamburgera, marmoladę cebulowa, ogórki, polej śmietaną chrzanową i przykryj liściem sałaty. Przykryj drugą kromką i jedz jak kanapkę.


Le hamburger, najsmaczniejszy

   Kolejny przepis pochodzi z francuskiej restauracji. Ten hamburger był najsmaczniejszym, jakiego miałam okazję spróbować.

⅓ kg mielonego rostbefu
cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła

½ szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
ser pleśniowy, na przykład duński w plasterkach
pomidor pokrojony w plasterki
czerwona cebula pokrojona w piórka
kilka drobno posiekanych listków bazylii
⅓ szklanki octu balsamicznego
sól i pieprz
dwie kromki wiejskiego chleba

fot. Kinga Doris

Zacznij od zredukowania octu balsamicznego na patelni aż otrzymasz syrop (nie za długo, żeby nie zrobił się karmel). Tym pokropisz danie. Na patelni usmaż na maśle cebulę, wymieszaj z mięsem i uformuj hamburgery. Możesz lekko posolić lub dodać odrobinę tymianku. Hamburgery upiecz na grillu, obok podpiecz też lekko chleb. Uduś na maśle pieczarki. Na chleb połóż hamburgera, łyżkę duszonych i odsączonych pieczarek, plastry pomidorów, ser pleśniowy, piórka cebuli, listki bazylii i całość lekko pokrop syropem balsamicznym. Drugi kawałek chleba oprzyj z boku. Radzę jeść nożem i widelcem.


Najoryginalniejszy hamburger

   Najoryginalniejszego hamburgera jadłam w hinduskiej restauracji. Przygotowano go z mielonej jagnięciny przyprawionej mielonymi ziarnami kolendry, kminu i odrobiną kurkumy. Mięso podano na hinduskim chlebie naan z sałatką z pomidorów, mango, ostrej papryczki, zielonej kolendry i odrobiny soku z limonki. Danie to uważam za bardziej oryginalne niż Teriyaki Burger w McDonald’s w Tokio.


Najtrudniejszy do kulturalnego zjedzenia

   Trudno jeść to danie z godnością. Każdy bez wyjątku się uświni. Piszę tak bynajmniej nie dlatego, bym podejrzewała, że do mielonego mięsa dodana była wieprzowina. Ostrzegam, nie jedz w krawacie lub bluzce wymagającej czyszczenia chemicznego.

mielone mięso jak na gołąbki
kajzerka z makiem
pasta paprykowa (można użyć gotowej pasty, można też zrobić własną z pieczonej papryki doprawionej pieprzem cayenne)
ser camembert pokrojony w plasterki
coleslaw, sałatka z kapusty

fot. Kinga Doris

Z mięsa uformuj hamburgery i upiecz na grillu. Po upieczeniu połóż na przekrojonej bułce, przykryj plastrem camemberta i wstaw do opiekacza. Gdy ser lekko zacznie się topić, posmaruj pastą paprykową i przykryj sałatką. Na wierzch połóż górną połówkę bułki. Coleslaw to składnik do kanapki wieprzowej z Alabamy. Na hamburgerze także smakuje świetnie.


   Hamburger nigdy pewnie nie uwolni się od negatywnego wizerunku restauracji szybkiej obsługi. Jedno jest pewne, nigdy nie stanie się daniem zapomnianym jak czarna polewka, nawet gdyby mu takową podano.


Zdjęcia autory

{jos_sb_discuss:14} 

Komentarze (1)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl