Świątek czy piątek, dobrze smakuje

Przepisy Pinezki


   Tym razem chciałam zaproponować dania, które mogą być podane na niedzielny obiad lub ciepłą obiadokolację w tygodniu. Obie potrawy są rezultatem szybkich pomysłów, tzw. "coś na ciepło", i jednocześnie wykorzystaniem w tym celu zawartości lodówki – co, przyznam, bywa czasami trudne. Moi domownicy mają dość tradycyjne gusta i smaki. Ale udało się i oba dania bardzo smakowały, dowodem czego były puste talerze i prośby o kolejne pomysły.


   Czas zajrzeć do lodówki...


Drobiowe zawijaski z mozzarellą
(porcja dla 4 osób)

4 średnie filety z kurczaka
1 kula mozzarelli
świeża bazylia
sól, pieprz
bułka tarta drobno zmielona
1 jajko
tłuszcz do smażenia

Filety należy umyć, osuszyć i rozbić, przyprawić. Plastry mozzarelli i listki bazylii układamy na filetach i ściśle zwijamy. Tak przygotowane zawijaski obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej i znowu w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Moja propozycja podania to gotowane ziemniaki polane beszamelem z bazylią i surówka z buraków. Ziemniaki można zastąpic ryżem z warzywami.

Surówka z buraków
(szczególnie polecam diabetykom, ma niską zawartość węglowodanów)

4 gotowane buraki
1 jabłko
1 mała cebula
sok z ½ cytryny
sól, pieprz

Buraki i jabłko ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy, doprawiamy przyprawami i sokiem z cytryny.



Naleśnikowa lazania ze szpinakiem
(porcja dla 4-5 osób)

Ciasto na naleśniki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1½ szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli

Wszystko zmiksować i usmażyć naleśniki

Farsz
½ kg mrożonego szpinaku
250 g sera białego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
parmezan
beszamel

W rondlu roztopić masło z czosnkiem, dodać mrożony szpinak i dusić na wolnym ogniu, aby odparować wodę ze szpinaku. Wystudzić, dodać ser biały, doprawić i wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i układać naleśniki, smarując na przemian warstwy farszem. Na ostatnią warstwę naleśników wyłożyc beszamel i obficie opruszyć startym parmezanem. Piec około pół godziny w 200°C.

Lampka białego wytrawnego wina będzie wyśmienitym dodatkiem. Na zdrowie!





Zdjęcia autory

{jos_sb_discuss:14}

Komentarze (2)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl