Wielkanocne baby i babeczki

Przepisy Pinezki




   Tym razem będą babki – kruche, drożdżowe i takie wymyślne. W wersji mini i max, no i jak to z babkami bywa, muszą się od siebie czymś różnić, by zrobić wrażenie – dobre wrażenie. A jak to wszystko razem połączyć? A tak:






KRUCHE BABECZKI


175 g mąki
85 g schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
1 roztrzepane żółtko (białko odkładamy do lodówki)
1-2 łyżeczki zimnej wody

Mąkę przesiać do miski, dodając pokrojone na drobne kawałki masło. Palcami rozetrzeć tak, aby powstały małe grudki przypominające bułkę tartą. Dodać cukier, żółtko, wodę i zagnieść, by powstało zwarte ciasto. Gotowe zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.
Foremki na babeczki wyłożyć ciastem – cienko, jeśli mamy zamiar babeczki po upieczeniu nadziewać. Jeśli mają to być tylko kruche babeczki, wyłożyć foremki nieco większą porcją ciasta. Piec w temp. 200°C około 20 minut.
Gotowe babeczki dekorować wedle uznania.

   Powyższy przepis na kruche ciasto znakomicie nadaje się na mazurki. Postanowiłam, że w tym roku zrobię mini-mazurki – to nic trudnego, a jaką frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im twórczo podziałać!
   A oto mini-mazurki w wykonaniu moich synów.



STAROŚWIECKIE BABECZKI ORZECHOWE

   Przepis wyszukany spośród tysięcy moich kartek, karteluszek. Pomyślałam sobie, że bardzo odpowiedni na Wielkanoc.

Kruche ciasto
300 g mąki
150 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
zimna woda (w ilości tzw. "ile zabierze")
szczypta soli

Zagniecione ciasto schłodzić, cienko wylepić foremki, zapiec na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 200°C.

Masa orzechowa
3 białka
100 g cukru
200 g orzechów włoskich, zmielonych i uprażonych na patelni
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej

Białka ubić z cukrem na małym ogniu, aż zgęstnieją i zaczną pachnieć bezą. Trzeba pamiętać trzeba o intensywnym mieszaniu, gdyż beza lubi się przypalać.  Do gotowej masy wsypać orzechy, czekoladę, szybko wymieszać, nadziewać kruche babeczki i zapiekać około 10-15 minut w temp 200°C .


BABECZKI Z MASĄ CYTRYNOWĄ

   Właściwie można by powiedzieć "ciasteczka z masą cytrynową", ale skoro mamy Wielkanoc, najpierw będą to babeczki, później mogą być ciasteczka.

Ciasto
150g zimnego masła
2 filiżanki mąki
3 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/4 filiżanki zimnej wody

Wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać zimne masło, całość posiekać nożem. Gdy powstaną grudki, dodać zimną wodę, zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć kółka i wyłożyć nimi dołki w formie na mufinki, włożyć do lodówki na 10 minut. Piec na złoty kolor w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160°C.

Krem
3/4 filiżanki cukru
3 jajka
3/4 filiżanki gęstej śmietanki kremowej
1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, następnie napełniać podpieczone "muszelki" z kruchego ciasta. Piec, aż wierzch kremu sie zetnie, trwa to około 17 minut.
Podawać lekko ciepłe (zimne też są pyszne) ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. U mnie w bezowych czapeczkach.


MUFINOWE BRIOSZKI

Lekkie, puszyste i mięciutkie, w smaku lekko słodkie i maślane.

Składniki (na około 30 sztuk wielkości mufinów):
600 g mąki (około 200 g do podsypywania)
12 g soli
50 g cukru
5 jajek
20 g świeżych drożdży
100 g wody (jeśli jajka są większe, to trzeba dodać mniej wody, można ostatecznie dosypać mąki jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
250 g zmiękczonego masła

Do miski wrzucać kolejno: sól, cukier, mąkę, jajka, wodę, drożdże – wszystko mieszać mikserem przez 5-7 minut na średniej prędkości. Potem dodawać masło (kawałkami) i miksować dalsze 5-7 minut do połączenia. Ciasto ma być bardzo luźne, utworzy lepiącą się do ścianek kulę.
Miskę nakryć folią i zostawić w stosunkowo ciepłym miejscu na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto przebić (można posłużyć się szpatułką do wybierania ciasta z miski) i włożyć do lodówki do dnia następnego. Rano ciasto wyjąć z miski, podzielić na porcje (jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy podsypać mąką), z każdej porcji odkroić kuleczkę, większe kawałki włożyć do foremek wysmarowanych masłem, zrobić w nich dołki palcem i w dołek włożyć kuleczki. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w stosunkowo ciepłym miejscu. Piec około 20-25 minut w 200°C.

   Jeśli chcemy wykonać brioszki w jednym dniu, kilkugodzinne przebywanie ciasta w lodówce w zupełności wystarczy.


WIELKANOCNA BABA ROSYJSKA, czyli KULICZ

   Warto czasami buszować po necie. Baba rosyjska urzekła mnie swoją prostotą i wdzięcznym wyglądem, no i tym, że nie musimy posiadać form do bab – wystarczą aluminiowe garnki lub metalowe litrowe puszki.

Składniki
30 g świeżych drożdży wymieszanych z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki wody
60 ml mleka
1 szklanka cukru
2 jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do lodówki)
1/4 łyżeczki soli
150 g tłuszczu (masła pół na pół z margaryną)
szczypta wanilii lub 5-6 roztartych ziaren kardamonu lub skórka z pomarańczy do smaku
100 g rodzynek
100-150 g migdałów
około 1/2 kg mąki

Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić, lekko podgrzać (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy masa się podwoi, dodawać kolejno pozostałe składniki – roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrobić ciasto mikserem, tak aby odstawało od ścianek naczynia. Następnie dodać rodzynki i pokrojone migdały bez skórek. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie, podzielić je na części, formować okrągłe bułeczki (kulicze) i wykładać do wcześniej przygotowanej formy wysmarowanej masłem i tartą bułką lub pokruszonymi ciasteczkami. Zamiast form można wykorzystać aluminiowe garnki lub metalowe puszki (np. po owocach). Dno puszek wykładać krążkiem z papieru do pieczenia, boki wysmarować masłem i bułką tartą. Ciastem wypełniać formy do 1/3 wysokości. Formy nakryć ściereczkami i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy baby wyrosną do ¾ wysokości form, posmarować roztrzepanym jakiem i bardzo delikatnie wstawić do nagrzanego (do 180–190°C) piekarnika.

Piec około 40-60 minut, w zależności od wielkości formy. Ostudzone baby można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

  



MARMURKOWE CAŁUSKI

   Proponuję wykorzystać pozostałe białka do wykonania marmurkowych całusków – to takie bezy z czekoladą, mogą nam posłużyć do ozdobienia babeczek.

Składniki (na 20 sztuk):
100 g gorzkiej czekolady
5 białek
200 g cukru pudru
sól

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temperatury ok. 50°C. Zdjąć z ognia i powoli schłodzić, ubijając. Białka polać czekoladą i mieszać, aż powstaną marmurkowe smugi. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką 20 dużych kleksów. Piec 35-40 minut w temperaturze 140°C (bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie). Ostudzić.



Zdjęcia: Joanna Podgórska

Podziękowania dla kwiaciarni "Magnolia" w Tarnowskich Górach za pomoc przy realizacji zdjęć.


Zapraszamy też na inne wielkanocne dania w Pinezce:
Paschę Joanny Podgórskiej
Ale jaja! - śniadanie wielkanocne według Kingi E. Doris
Wielkanocne dania  Ani Drozd
no i mazurki - w wykonaniu Agnieszki i Joasi



Komentarze (0)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl