Pokarm dla ciała i psyche - Feng Shui w kuchni cz.2

Pokarm dla ciała i psyche – Feng Shui w kuchni, cz. 2

ilustr. Joanna Titeux/pinezka.pl

     Wzajemne powiązania i prawidłowy przepływ energii najłatwiej zapamiętać w ten sposób: Woda pozwala rosnąć Drzewu, które karmi Ogień, popiół staje się Ziemią a ta tworzy Metal, który wspiera Wodę pomagającą rosnąć Drzewu. Jeśli zakłócimy ten porządek, Woda zgasi Ogień, Metal zetnie Drzewo, Ogień stopi Metal, Drzewo odbierze pokarm Ziemi.


    Wiosenno-przedświąteczne porządki w kuchni zrobione, powróćmy do konkretów.
    W poprzednim artykule wspomniałam, że w kuchni najłatwiej o zakłócenie energii Pięciu Żywiołów - czyli Wody, Ognia, Metalu, Drzewa i Ziemi.
Woda to wszelkie zbiorniki wodne, fontanny domowe, wodne krajobrazy, szkło, lustra, kolory czarny i niebieski.
Ogień to wszelkie źródła ognia, piece, kominki, lampy, świece, "ogniste" obrazy, kolor czerwony.
Drzewo to drewniane przedmioty, przybory kuchenne z drewna, rośliny, obrazy z krajobrazami, kolor zielony.
Metal to wszelkie sprzęty metalowe, monety, kolory szary, srebrny, biały.
Ziemia to terakota, cegła, kamienie, kolory żółty, pomarańczowy, brązowy. 

    Wzajemne powiązania i prawidłowy przepływ energii najłatwiej zapamiętać w ten sposób: Woda pozwala rosnąć Drzewu, które karmi Ogień, popiół staje się Ziemią a ta tworzy Metal, który wspiera Wodę pomagającą rosnąć Drzewu. Jeśli zakłócimy ten porządek, Woda zgasi Ogień, Metal zetnie Drzewo, Ogień stopi Metal, Drzewo odbierze pokarm Ziemi.

    Oczywiście, nie dotyczy to tylko kuchni. Stojąc w progu każdego pomieszczenia wygląda to prawidłowo mniej więcej tak:

 



   Często wprowadzając się do nowego mieszkania zastajemy już wbudowaną kuchnię. I tu najczęściej następują zakłócenia energii, bo np. piec graniczy bezpośrednio ze zlewozmywakiem, co z punktu widzenia Feng Shui jest niewskazane. Jeśli nie mamy żadnej możliwości by to zmienić, postawmy chociaż deseczkę drewnianą lub sztućce w wiklinowym koszyku na złączeniu obydwu.
    Idealnym ustawieniem pieca, lodówki i zlewozmywaka jest trójkąt, przy czym kuchenka nie powinna stać pod oknem, by energia nie uciekała nam na zewnątrz. Najlepiej jeśli gotujący stoi bokiem do drzwi wejściowych, by widział wchodzących do kuchni, a jeśli to niemożliwe można użyć błyszczących, metalowych garnków symbolicznie odbijających jak lustro drzwi wejściowe.

ilustr. Joanna Titeux/pinezka.pl  Kącik jadalny najlepiej urządzić z okrągłym lub owalnym stołem. Jeśli mamy prostokątny, wystarczy przykryć go dużą serwetą by zniwelować ostre rogi. Zastawa, serwetki, dodatki najlepiej w delikatnych pastelowych kolorach - odcieniach żółci i pomarańczy. To kolory wspomagające trawienie. No chyba, że chcemy nieco odchudzić naszych domowników - wtedy podajmy nasze potrawy na ciemnych talerzach.
    Kolor czerwony, w postaci drobnych dodatków, wspomaga również trawienie - jednak w dużych ilościach doprowadzić może do kłótni przy stole, a tego przecież staramy się uniknąć.

    Sprawa zegara w kuchni to dość kontrowersyjny temat. Większość Mistrzów nie zaleca wieszania go w widocznym miejscu. Jednak trudno wyobrazić sobie jego brak, szczególnie przy pieczeniu ciasta lub przygotowywaniu potraw, wymagających konkretnego czasu pobytu w piekarniku. Postarajmy się, by podczas posiłków nie rzucał się nam za bardzo w oczy.

    Prawdopodobnie każdej pani (lub panu) domu instynktownie udaje się stworzyć swoje małe królestwo w taki sposób, by wszystkie przygotowywane w nim potrawy poszły na zdrowie domownikom, czego życzy Wam, wraz z życzeniami Smacznego Jajka, autorka niniejszego artykułu.



Ilustracje: Joanna Titeux/pinezka.pl

{jos_sb_discuss:23}

Komentarze (0)

Zapisz się do RRS feed tego komentarza

Pokaz/Ukryj Komentarze

Napisz Komentarz

mniejsze | większe

Powered by Azrul's Jom Comment for Joomla!
busy
 
}

info dla autorów

Szanowny Autorze, zapraszamy do współpracy z magazynem pinezka.pl. 
> Tutaj znajdziesz informację < dotyczącą warunków publikacji tekstów oraz współpracy z nami. 

Info i kontakt


 

Kontakt:  
{
logowanie dostępne tylko dla członków redakcji Pinezka.pl